Verslag door de Madhatters

Afgelopen zondag 1 september ging een lang gedroomde wens van Margareth van Rooijen en Desiree van Daalen in vervulling. Een heus sprookje over de Chinese Nachtegaal werd opgevoerd in de tuin en boomgaard van Villa Schoutenhoeck. Een waar spektakel waarin met vertellen, zang, dans, muziek, poëzie en toneelspel een sprookje werd opgevoerd. Een sprookje  over het eiland Voorne, bestuurd door Frank van Borselen die de zeldzame Chinese Nachtegaal in een gouden kooi wil hebben om dagelijks naar haar prachtige gezang te kunnen luisteren.Nadat de gasten hartelijk welkom werden geheten door de gastvrouw kregen zij een welkomstcocktail aangeboden waarna zij werden toegezongen door Desiree van Daalen en Heleen Vlietstra. Het door Margareth van Rooijen aan elkaar gesproken verhaal leidde de gasten vervolgens naar de boomgaard waar door de dichteres Gretha een prachtig gedicht werd voorgedragen gevolgd door een dans uitgevoerd door danseressen van Brinio. Margareth werd tijdens de vertellingen bijgestaan door Jeroen Vermeer op gitaar. Alle artiesten waren prachtig uitgedost in Middeleeuwse gewaden wat het geheel een nog sprookjesachtiger aanzien gaf.

Na de boomgaardscene verplaatste het hele gezelschap zich weer naar de grote tuin waar inmiddels Sextet uit Vierpolders de gasten toezong. In tussentijd had Frank van Borselen plaatsgenomen in zijn zetel en werd op het veld toneelgespeeld door kunstenaars en een echte filosoof in de persoon van Hans Visser, de bekende dominee van de Pauluskerk. De rol van Hofmaarschalk werd op bijzonder innemende wijze vertolkt door Erik, een rol die hem letterlijk en figuurlijk op het lijf geschreven was.

De zoektocht naar de Chinese Nachtegaal werd door spelers en publiek voorgezet in het Rosarium waar de Nachtegaal zich had verstopt in het struikgewas. Nadat zij haar schitterende klanken ten gehore had gebracht werd het publiek toegefloten door dwarsfluitensemble de Madhatters.

Zoals het een goed sprookje betaamt was het ook hier eind goed, al goed en leefde de Chinese Nachtegaal – gespeeld door Heleen Vlietstra – nog lang en gelukkig in alle vrijheid.
Hierna volgde een pauze waarbij de gasten heerlijke hapjes en drankjes werden aangeboden en er tevens gelegenheid was om gezellig bij te praten. Na de pauze verplaatste het decor zich naar de achterzijde van Villa Schoutenhoeck voor een huiskamerconcert. Vanaf het balkon werden de gasten toegesproken door de gastvrouw en werden er diverse liederen en muziekstukken ten gehore gebracht door onder meer Heleen Vlietstra en Desiree van Daalen begeleid door pianiste Ynke van de Wagt, Jeroen Vermeer, Sextet en de Madhatters.

Iedereen kan terug kijken op een bijzonder geslaagde middag met veel afwisseling door de unieke combinatie van tuin, boomgaard, Rosarium en terras  met een programma – muziek, dans, poëzie, toneel en zang – wat qua opzet absoluut uniek is in de regio en misschien zelfs wel in den lande.

Mocht u nieuwsgierig geworden zijn naar voorstelling van deze aard dan is er goed nieuws. Volgend jaar staat er een nog groter verrassender tuintheaterspektakel op het programma!

Impressie in foto’s. Foto’s van Rinus Groenendaal