Midzomernachtsdroom – het verhaal

U wordt onthaald door de herauten en de elfen en welkom geheten op het feest van hertog Theseus, ter ere van zijn voorgenomen huwelijk met Hippolyta.

De getrouwe onderdaan Egeus komt tijdens het feest  klagen bij de hertog  over zijn dochter Hermia; hij wil dat zij met Demetrius gaat trouwen, maar Hermia is verliefd op Lysander. Dit is wederzijds, Lysander is gek op Hermia en wil haar trouwen. Hertog Theseus steekt daar een stokje voor. Hij geeft de hand van Hermia aan Demetrius, zoals afgesproken, op straffe van verbanning naar een klooster. Hermia en Lysander spreken stiekem met elkaar af in het magische bos net buiten de stadspoorten.

Hermia vertelt dit tegen haar beste vriendin Helena. Helena is verliefd op Demetrius, dus het komt haar wel goed uit dat Hermia hem niet wil. Ze vertelt tegen Demetrius dat Hermia er met Lysander vandoor wil, in de hoop dat Demetrius nu voor haar zal kiezen. Maar Demetrius moet absoluut niets van Helena hebben. Hij gaat op zoek naar Hermia, en Helena volgt hem slaafs smekend.

De minstreel neemt u mee naar het magische bos naar een wereld van magie en sprookjes.

Koning Oberon en Elfenkoniging Titania zijn in het bos. Zij zijn een paar, maar zij hebben ruzie over het kind, dat Titania heeft gestolen uit de mensenwereld. Oberon is jaloers op de aandacht die het kind krijgt, en wil het kind hebben. Hij wil Titania dwars zitten en roept de hulp in van Puck.

Puck moet het sap van een toverplant gaan halen. Als dit magische sap bij iemand op de ogen wordt gedruppeld, zal die persoon verliefd worden op het eerste levende wezen dat hij ziet zodra hij wakker wordt. Oberon druppelt sap op Titania’s ogen. Puck krijgt ook opdracht om het sap op de ogen van Demetrius te druppelen, zodat hij verliefd zal worden op de lelijke Helena. Maar hij druppelt het per ongeluk in de ogen van Lysander.

Puck ziet aan hoe een aantal  handwerklieden, een toneelstuk voorbereiden, dat opgevoerd zal worden tijdens de nobele bruiloft. Het is een klassiek stuk van Ovidius, het verhaal van Pyramus en Thisbe, twee gelieven die door een muur van elkaar gescheiden zijn.

Ook hier speelt Puck een rol. Terwijl ze repeteren, betovert Puck Nick Bottom, zodat die plotseling een paardenkop krijgt. Titania wordt wakker en als eerste ziet zij niet Oberon, maar Nick met zijn paardenkop. Ze is meteen verliefd op hem. Nick heeft geen idee wat er aan de hand is. Ondertussen, in het bos bij de geliefden, probeert Oberon Pucks fout goed te maken door ook in de ogen van Demetrius sap te druppelen. Nu worden én Lysander én Demetrius verliefd op Helena, die zij toevallig beiden het eerste zien als zij wakker worden, en zij wijzen beiden Hermia af. Die staat nu alleen. Er  ontstaat er een vechtpartij tussen de beide jongens.

Oberon beveelt het bos in nevel te hullen en dikke mist te veroorzaken zodat de kemphanen verdwalen en van vermoeidheid in slaap vallen. Dan kan Puck het toversap op de juiste ogen sprenkelen en kan eindelijk elke man de vrouw aanbidden die echt van hem houdt.

Uiteindelijk valt iedereen in slaap en aan het einde van de nacht leidt Puck de elfjes door het bos waar ze alle stellen een gelukkig leven toewensen.