Lezing Frits van Oostrom over Jacob van Maerlant

Jacob van Maerlant was de eerste auteur die uitgebreid schreef in het Nederlands (Diets). Tussen 1258 en 1266 woonde hij in Maerlant, nu een wijk in Den Briel. Hij gaf hier les aan de kinderen van de Heren en vrouwen van Voorne en Floris V.
Voor deze lessen vertaalde Jacob allerlei boeken uit het Frans en Latijn. In het begin voornamelijk ridderverhalen zoals de Graal, de ridders van de ronde tafel en Alexander de Grote. Bijzonder was dat Jacob allerlei eigentijdse zaken verwerkte in zijn boeken, zoals kinderen van de heer van Voorne en Brielse burgers. Daardoor zijn zijn boeken heel goed te dateren!
Toen Floris V werd ingewijd als Graaf van Holland in 1266, vertrok van Maerlant naar Damme, waar hij boeken schreef over de natuur, de wereldgeschiedenis en de eerste vertaling van de bijbel in het Diets.
Prof. Dr. Frits van Oostrom scheef “Maerlants wereld,” in 1996 winnaar van de AKO literatuurprijs. Dit boek speelt zich voor een groot deel af in onze stad. Frits is een geweldige verteller en u zult versteld staan hoe de wereld er in de 13e eeuw op Voorne uitzag!
De lezing wordt muzikaal omlijst door folkgroep Pekel, die op een combinatie van middeleeuwse en eigentijdse instrument speelt.
De lezing wordt gehouden op donderdag 11 april in de Catharijnekerk te Brielle. Aanvang 20:00 uur, toegang € 10,-. Kaartverkoop: Boekhandel Hoofdstuk Eén, ► via deze link ◄ of ’s avonds aan de kassa.