Drie lezingen

Voorafgaand aan het openlucht theaterstuk “Land uit Zee Maerlants Voorne” op 22 en 23 juni 2024, organiseert Culturele Stichting Voorne in samenwerking met “Vrienden van de Catharijnekerk” drie lezingen die elk een aspect behandelen van de wereld rond Jacob van Maerlant op Voorne.
Jacob van Maerlant was een Vlaamse wetenschapper uit de 13e eeuw die voor het eerst Latijnse en Franse boeken in de volkstaal (Diets) vertaalde en zo beschikbaar maakte voor een groter publiek. Tussen 1260 en 1270 verbleef Jacob in Brielle waar hij koster was en les gaf aan de kinderen van de Heren en Vrouwen van Voorne.
Donderdag 11 april 2024 20:00 uur
Frits van Oostrom: “Maerlantswereld.”
Van Oostrom is een van de bekendste historici wat de Middeleeuwen betreft en heeft het boek Maerlants Wereld geschreven. Deze lezing wordt muzikaal omlijst door folkgroep Pekel.

Donderdag 16 mei 2024 20:00 uur
Jurrien Moree: “Voorne in de 13e eeuw.”
Jurrien is archeoloog bij het BOOR in Rotterdam en heeft veel onderzoek gedaan op Voorne. Hij weet als geen ander hoe Voorne er in de 13e eeuw uitzag! Land Of Song zorgt bij deze lezing voor de muzikale noot met liedjes over Voorne.

Donderdag 13 juni 2024 20:00 uur
Jan Hutsebaut: “Maerlant in Damme.”
Conservator historisch museum Damme en erfgoeddeskundige. Damme (Vlaanderen) is de plaats waar Jacob van Maerlant de laatste jaren van zijn leven gewoond heeft en Jan vertelt ons over het leven van Jacob in Vlaanderen. Het Briels Monnikenkoor zorgt er met Latijnse gezangen voor dat u even terugkeert in de middeleeuwen!